Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Robert Ternik, ponedeljek, 6. junij 2022

Poškodovan planinec na Kladivu

V soboto 4.6.2022 dopoldan smo bili obveščeni, da je planinca na grebenu Velikega Kladiva (2094m) zadela strela. Planinec je bil poškodovan in se je nahajal cca 50 m pod grebenom na severni strani. Helikoptersko reševanje zaradi nizke baze oblakov ni bilo možno, tako da smo ponj odšli peš in opravili klasično reševanje.
Za zborno mesto smo določili Kočo GRS na Šiji, kjer se nas je zbralo 32. Odšli smo na mesto nesreče. Prva ekipa pod vodstvom postajnih zdravnikov je oskrbela ponesrečenega planinca, ki je imel spodnji del telesa paraliziran. Druga ekipa je pripravila sidrišča za dvig. Sledil je dvig ponesrečenca na greben, ter izdelava novih sidrišč, tokrat za spust. Ponesrečenca smo spustili po strmih travah naravnost proti Pungratu. Vmes je ponesrečeni imel srčni zastoj, katerega smo uspešno rešili s pomočjo zbranih reševalcev in AED. V nekaj štafetnih spustih smo prišli pod višino baze oblakov na okoli 1750 m, kjer je za pomoč in nadaljnji prevoz ponesrečenega že čakal helikopter z dežurno ekipo GRZS. Sledil je povratek moštva do koče na Šiji in analiza.

Na srečo je bil to le scenarij naše letne vaje, ki smo jo opravili v sklopu spomladanskega dela usposabljanj in priprav na letno turistično sezono. Sledilo je druženje članov pri naši koči in dobrote iz kotla in soda.

Pa srečno in varen korak.
http://www.grs-trzic.si/novice.php?pid=517 18. 7. 2024