Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Slavko Rožič, petek, 10. avgust 2007

planinca zašla s poti na avstrijsko stran grebena

V petek v popoldanskih urah sta slovenska planinca zašla z
nemarkirane poti z Zelenice (Triangel, Na Možeh ) proti prelazu Ljubelj.

Spuščala sta se na severno stran (proti mejnemu prehodu Ljubelj na avstrijski strani) in obtičala v strmem, krušljivem, težkoprehodnem svetu, odkoder sta po mobilnem telefonu poklicala pomoč.

Ob 16:20 uri smo preko pozivnikov dobili klic z regijskega centra za obveščanje Kranj, takoj se je zbralo 11 reševalcev. Navezali smo kontakt s planincema in poskušali natančneje ugotoviti njuno lokacijo. Ker je bilo očitno, da sta v Avstriji, smo preko Centra za policijsko sodelovanje* v Megvarjih (A) dobili dovoljenje - odšli smo skozi Ljubeljski tunel, na avstrijski strani smo zavili proti kmetiji (od tam smo z daljnogledom opazili planinca) in še malo naprej po gozdni cesti proti grebenu. Naprej smo odšli peš proti planincema. V tem času je tudi že priletel avstrijski policijski helikopter, a se do planincev v strmem terenu ni mogel spustiti - vrnil se je na mejni plato Ljubelj, kjer so namestili podvesno vrv.

Peš smo se že približali planincema, dogovorili smo se naj počakata na mestu, ker je bil v zraku že helikopter, ki je takoj nato do njiju spustil reševalca letalca, vse tri je dvignil in odpeljal na mejni plato Ljubelj. Planinca smo nepoškodovana nato pospremili nazaj na slovensko stran.

*Center za policijsko sodelovanje

akcija greben Ljubelj Avstrija - film 6.02 Mb

kje_sta_planinca
 avstrijski_helikopter_gre_na_pomoc
 planinca_v_tezkoprehodnem_strmem_terenu  resena_planinca_na_ljubelju

več slik =>  galerija

http://www.grs-trzic.si 3. 3. 2024