Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, sreda, 26. avgust 2009, ogledov: 2334

Dve nezgodi na Košuti v zadnjem tednu

Na vzhodnem delu Košute so se letos zgodile že tri nezgode. Zadnja v sredo, 26.8....
kouta

V nedeljo , 23.8.2009  je planinec na Cjajniku nerodno stopil in si zvil gleženj. Ravno tako si je v sredo 26.8. planinec pri hoji s Cjajnika proti Tegoški gori poškodoval gleženj in ni mogel nadaljevati poti.

V obeh primerih so posredovali člani dežurne ekipe GRS in posadka SV. Na srečo je bilo obakrat tudi lepo vreme, sicer bi posredovanje trajalo precej dalj časa kot je v primeru uporabe helikopterja.

pod objavo :

Vzhodni del Košute ( od Škrbine naprej proti Turnu in do Tolste Košute ) je precej divji in odmaknjen svet prepreden z mnogimi grapami in nekaj precej nevarnimi in izpostavljenimi odseki na grebenu , predvsem na območju Macesja in Ostrvi. Posebno poglavje je seveda greben med Turnom , Tolsto Košuto ter skrajnim vzhodnim delom (sedlo Potok ) , ki zahteva velike izkušnje ter seveda vso alpinistično opremo.
  Precej več obiska je konec okrog Cjajnika deležen, odkar so sosedje nadelali novo plezalno pot v Cjajniku - stolpu ( 1960 m ). Gre za železnino z oceno C/D. Večina jih s Cjajniške škrbine ( Lerscherscharte )  za stolpom sestopi nazaj pod steno , veliko pa se jih odpravi še do 15 min oddaljenega glavnega grebena Košute ( 2079 m ) ( izstop na greben še vedno krasi tabla Achtung Staatgrenze ! iz časov železne zavese ) . Od tu  je potem najbolj logičen premik proti Turnu in še malo adrenalina na sestopu čez še bolj novo, noro in divjo ferato pod ostenje Košutnikovega Turna. Krog od Košuta koče čez Cjajnik  , Macesje  do Turna in nazaj za povprečnega hodca traja  3 do 4 ure.

Povečan obisk pomeni tudi večjo verjetnost za nezgode. V primeru neugodne kombinacije slabega vremena ( kolikokrat je Košuta v oblakih in megli, v nižini pa sije sonce ! ) pa bomo imeli reševalci precej več dela, da bomo poškodovanca spravili do prve nujne medicinske pomoči !

Pa srečno v gorah !

Slavko Rožič
načelnik GRS Tržič 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024