Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, ponedeljek, 1. februar 2010, ogledov: 2621

Tečaj turnega smučanja v Dolgi njivi 29.1.2010 do 31.1.2010

"Bilo je lepo, imeli smo se super in še enkrat vsa pohvala fantom iz GRS Tržič, ki so zadevo odlično organizirali in speljali."

To je le en od komentarjev udeleženca začetnega tečaja turnega smučanja, na katerem so se udeleženci spoznali z osnovami in posebnostmi gibanja v zahtevnem gorskem svetu. Gre za preventivno dejavnost, s katero skušamo v GRS Tržič osvestiti vse začetnike in jim podati minimalne napotke za varnejše gibanje na smučeh po zasneženih hribih in gorah.

Zdaj, ko so psi lepo pravilno zloženi in posušeni v omari in smuči v kotu, ne vem, kaj je bilo boljše ... to, da (vsaj približno) vem, kaj za vraga je norveška metoda, pa kritična plast, pa sondiranje, pa da žolna ni (samo) ptič? ali to, da sem na lastni koži občutila, kako te lahko veter v bregu meče sem in tja, pa kako zelo zebe, če si uro ali dve na minus sedemnajst (lavinskih psov, ki so tam istočasno kot ti, pa nič!)? ali to, kako prideš kot srna navzgor v strm breg, po svoji gazi, kljub snegu do pasu, z neprevečštorastim obratom okrog konic za povrh? ali tisto, kako se pri smuki spretno izogneš kakšni smreki, napihanemu snegu in posledično akrobatskemu padcu? ... ali večerna predavanja s kupom zlata vrednih informacij iz prve roke? ... ali odlična družba? ... ali Matejini kulinarični presežki na planšariji? ... hmmm, bilo je o-d-l-i-č-n-o-!

Hvaaaaala za ves trud, pa srečno v soboto na Korošici :)

Živa


Tečaj je potekal na območju planine Dolga njiva , kjer so bili nastanjeni vsi udeleženci tečaja. Praktične vaje so potekale v okolici koče , sobotna tura pod Košuto pa je bila izvedena pod  vodstvom Janeza Primožiča.Tečaja se je udeležilo 15 tečajnikov, v treh dneh pa je sodelovalo pri izobraževanju 11 članov GRS Tržič , večinoma alpinističnih inštruktorjev in inštruktorjev GRS. Naš namen je bil udeležence seznaniti z osnovami varnejšega gibanja po gorskem svetu na smučeh, z osnovami ocene nevarnosti pred snežnimi plazovi, z ukrepi za zmanjšanje tveganja  ter z osnovami tovariške pomoči v primeru zasutja v plazu. Udeleženci so se seznanili z različnimi vrstami lavinskih žoln, z nahrbtnikom ki ima napihljive vreče in  s sondiranjem. Z aktivnim sodelovanjem so udeleženci sami vplivali na proces izobraževanja in upamo, da smo prisotnim podali vsaj tisti minimum potrebnega znanja za varnejše gibanje v gorah in lažje odločanje na turah.
Velika zahvala za izvedbo tečaja gre tudi Mateji in Matjažu Kleidinst, oskrbnikoma planšarije v Dolgi njivi. Večina se nas bo še dolgo spominjala dobrot in obilnih porcij izpod Matejine kuhalnice . Koča res ni velika, zato pa je toliko večja gostoljubnost v njej . Še enkrat hvala !

http://picasaweb.google.si/tom.gsm/TSTecaj_DolgaNjiva?authkey=Gv1sRgCNjxm-O_29KysgE#

http://picasaweb.google.si/leksidraskovic/TecajTurnegaSmucanja
 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024