Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: dr. Iztok Tomazin, nedelja, 9. junij 2013, ogledov: 4206

Projekt razvoja gorskega reševanja v Nepalu

Namen tega dolgoročnega projekta je postopna vzpostavitev temeljev organiziranega gorskega reševanja  v Nepalu, predvsem jedrne ekipe tehnično in medicinsko dobro usposobljenih gorskih reševalcev in zdravnikov, ki bodo lahko delovali tudi kot inštruktorji.
tomazin_nepal

..."Sodelovanje zdravnika inštruktorja iz Slovenije je bila tudi dobra promocija Slovenije in GRZS v Nepalu."...

                                                

TEČAJ GORSKE URGENTNE MEDICINE ICAR MEDCOM – EURAC

Katmandu, Nepal 25.5.  – 1.6.2013


Letošnji tečaj gorske urgentne medicine v Katmanduju je del projekta razvoja gorskega reševanja v Nepalu, katerega pobudnika in izvajalca sta Inštitut za gorsko urgentno medicino Evropske Akademije (EURAC) iz Bolzana in Medicinska komisija ICAR (ICAR MEDCOM). Projekt je finančno omogočila  vlada province Južne Tirolske v Italiji.

Namen tega dolgoročnega projekta je postopna vzpostavitev temeljev organiziranega gorskega reševanja  v Nepalu, predvsem jedrne ekipe tehnično in medicinsko dobro usposobljenih gorskih reševalcev in zdravnikov, ki bodo lahko delovali tudi kot inštruktorji. Tehnično in medicinsko izobraževanje ter  usposabljanje iz gorskega reševanja in urgentne medicine poteka v sodelovanju med naslednjimi organizacijami:  HRA (Himalayan Rescue Association – Himalajska reševalna zveza), Mountain Medicine Society of Nepal (Nepalsko združenje za gorsko medicino), Inštitut za gorsko urgentno medicino EURAC, Oddelek za Izobraževanje EURAC, Gorska reševalna služba Južne Tirolske in Služba nujne medicinske pomoči (urgentne medicine) Južne Tirolske. Vse aktivnosti opisanega projekta nadzira ICAR MEDCOM v sodelovanju z Medicinsko komisijo UIAA in Mednarodno zvezo za gorsko medicino (ISMM). Končni cilj projekta je prispevati k vzpostavitvi učinkovitega gorskega reševanja v Nepalu, katerega naj bi v prihodnosti zagotavljali in vodili usposobljeni in kompetentni domačini.

Prvi del tečaja je potekal leta 2012 v Bolzanu na Južnem Tirolskem in v tamkajšnjih gorah. Letošnji del tečaja je potekal v Katmanduju in okolici, zadnji del pa bo naslednje leto v Bolzanu v povezavi s svetovnim kongresom gorske urgentne medicine. V opisanem procesu izobraževanja in usposabljanja sodeluje 11 izbranih nepalskih zdravnikov in 9 nepalskih gorskih vodnikov, pretežno Šerp.

Teoretični del letošnjega tečaja (predavanja, del delavnic) je potekal v predavalnici športno plezalnega centra Pasang Lamu v Katmanduju, praktični del pa v plezalnem vrtcu v narodnem parku Nagarjuna forest. Ob kar pogostih dnevih slabega vremena (bližal se je monsun!) smo tudi praktično delo opravljali na umetni plezalni steni centra Pasang Lamu in v bližnji okolici. Program je bil obsežen in intenziven, običajno smo imeli 6 šolskih ur predavanj dopoldne in 3 do 5 ur praktičnih delavnic popoldne.

Buda Basnyat, predsednik ISMM in nepalske zveze za gorsko medicino, je v uvodu letošnjega tečaja povedal, da je  pred enim tednom med sestopom z Everesta tragično in nepričakovano umrl Namgyal Sherpa, eden od udeležencev tečaja opisanega tečaja. Bil je med najbolje usposobljenimi (tudi reševalno) šerpami. V lahkem terenu nad 8000 metri je med vstajanjem omahnil in umrl, domnevajo da zaradi srčnega napada, čeprav je bil star komaj 35 let. V svoji karieri je opravil več vzponov na Everest in nekatere druge osemtisočake, bil je velik  dobrotnik za domačo vas, želel je postati tudi odličen gorski reševalec. Na začetku tečaja smo se mu poklonili z minuto molka.

Tečaj s(m)o izpeljali zdravniki inštruktorji, ki sta jih izbrala EURAC in ICAR MEDCOM:

-          Basnyat Buda, znani nepalski zdravnik, direktor Nepal International Clinic iz Katmanduja, hkrati tudi medicinski direktor Himalajske reševalne zveze (Himalayan Rescue Association Nepal) in predsednik ISMM.  Predaval je o naslednjih temah: perspektive gorskega reševanja v Nepalu, višinska bolezen in zapleti, nujna stanja v pulmologiji, infekcijske bolezni – preventiva in zdravljenje.

-          Brugger Hermann, splošni in urgentni zdravnik iz Brunecka na Južnem Tirolskem, vodja Inštituta za gorsko urgentno medicino EURAC (Evropska akademija) iz Bolzana, bivši predsednik ICAR MEDCOM. Predaval je o naslednjih temah:  repozicija izpahov in zlomov, punkcija in drenaža prsnega koša,

-           Elsensohn Fidel, splošni in urgentni zdravnik iz Tirolske, predsednik ICAR MEDCOM, GRS Avstrije. Predaval je o naslednjih temah:  sistemi alarmiranja in dispečiranja v težko dostopnih krajih, obravnava poškodb in analgezija v težko dostopnih krajih, hemoragični šok, nadomeščanje tekočin

-          Gruber Elisabeth, vodja oddelka za anestezijo in intenzivno medicino bolnišnice v Brunecku, Italija. Predavala je o naslednjih temah:  nujna stanja v kardiologiji in pediatriji.

-          Soteras Inigo, urgentni zdravnik oddeleka za urgentno in interno medicino bolnišnice v Puigcerdi v Španiji, ICAR MEDCOM, GRS Španije. Predaval je o naslednjih temah:  TPO v težko dostopnih krajih, nujna stanja v jamarstvu in kanjoningu

-          Strapazzon Giacomo, internist, namestnik vodje Inštituta za gorsko urgentno medicino EURAC, ICAR MEDCOM.  Predaval je o naslednjih temah: nujna nevrološka in okulistična stanja v težko dostopnih krajih.

-          Tomazin Iztok, splošni in urgentni zdravnik v OZG, GRZS in HNMP Slovenije, ICAR MEDCOM. Predaval sem o naslednjih temah: posebnosti klasičnega in helikopterskega reševanja na večjih višinah, napredni načini vzpostavitve dihalne poti v zahtevnih okoliščinah, obravnava nesreč in poškodb zmajarjev in padalcev.

-          Zafren Ken, profesor urgentne medicine iz  Medicinskega centra Alaske v ZDA, namestnik predsednika ICAR MEDCOM,. Predaval je o naslednjih temah: omrzline, anafilaksija, piki in ugrizi živali, poškodbe zaradi strele, izčrpanost.

Poleg naštetih predavanj smo izvedli številne delavnice na terenu, kjer smo se inštruktorji izmenjavali pri vodenju in koordinaciji:

-          Organizacija in vodenje reševalne intervencije

-          Dispečiranje zemeljskih (klasičnih) in helikopterskih reševalnih intervencij

-          Sistemi komuniciranja

-          Obravnava (dispečiranje…) več hkratnih nesreč

-          Improvizirani načini transporta

-          Medicinska logistika iskalnih in reševalnih intervencij

-          Akutna višinska bolezen in zapleti (pljučni in možganski edem)

-          Omrzline

-          Padec v steni

-          Zapleti pri visenju na vrvi

-          Poškodbe hrbtenice

-          Hude poškodbe glave

-          Nesreča zmajarja

-          Nesreče pri vodnih aktivnostih (utopitev…)

-          Nesreče pri kanjoningu in jamarstvu

-          Poškodbe zaradi strele

-          Množična nesreča v težko dostopnem terenu

-          Oskrba ran

-          Predihavanje z masko in balonom

-          Reševalna in imobilizacijska oprema

-          Pacient s številnimi zlomi

-          Poškodba hrbtenice

-          Poškodba s podhladitvijo

-          Politravma

-          Oživljanje v zahtevnem terenu

-          Obravnava poškodb v zahtevnem terenu

Poleg omenjenih zdravnikov inštruktorjev sta sodelovala še dva gorska vodnika in dva paramedika iz GRS Južne Tirolske. Ti gorski reševalci inštruktorji so skrbeli predvsem za praktični, reševalno tehnični del tečaja. Medicinski del tečaja je trajal sedem intenzivnih dni, po odhodu zdravnikov inštruktorjev ICAR MEDCOM pa so nepalski tečajniki, tako zdravniki kot vodniki oziroma Šerpe, še tri dni nadaljevali praktično reševalno delo pod vodstvom GRS inštruktorjev iz Južne Tirolske. Zadnji dan medicinskega dela tečaja je bila v dvorani hotela Marsyangdi v Katmanduju dobro obiskana konferenca z okroglo mizo na temo perspektive gorskega reševanja v Nepalu. Poleg nas so sodelovali številni ugledni predstavniki iz Nepala (člani raznih ministrstev, Rotary klub), nekaj znanih tujcev npr. Messner in številni mediji. Organizacijo in izvedbo konference je vodil Gunter Cologna, vodja izobraževanja na EURAC.

Ker smo ob tako zahtevnem programu in dolgem potovanju do lokacije tečaja želeli združiti koristno s prijetnim, smo si zdravniki inštruktorji pred začetkom tečaja privoščili treking v Tibetu, seveda na lastne stroške. Stroške naše udeležbe na tečaju (prevoz do Nepala, bivanje v Katmanduju) pa je pokril proračun opisanega projekta. Med bivanjem v Katmanduju smo bili povabljeni na več prireditev, med drugim na veliko proslavo v kraljevi palači ob 60 letnici prvega vzpon na Everest in na svečanost ob zaključku sezone HRA, kjer so se nam zahvalili za podporo Nepalu.

Končni vtisi o tečaju so odlični, tako po strokovni in organizacijski plati kot po vzpostavljanju novih poznanstev in prijateljstev. Vsi udeleženci smo mnenja, da ima projekt lepe možnosti za uspeh in doseganje ciljev, prvi rezultati se že kažejo. Intenzivno strokovno druženje je seveda koristilo tudi inštruktorjem . Predavanja in delavnice so bili na visokem strokovnem (zdravniškem) nivoju, tako da je bilo tudi za nas koristno sodelovati pri izmenjavi in obnavljanju znanja, izkušenj, doktrin  in pogledov na aktualno problematiko gorskega reševanja in urgentne medicine. Sodelovanje zdravnika inštruktorja iz Slovenije je bila tudi dobra promocija Slovenije in GRZS v Nepalu.

Prim. dr. Iztok Tomazin, dr. med., GRZS, ICAR MEDCOM

 tom_nepal1  tom_nepal10

Inštruktorji  EURAC/ICAR MEDCOM in nepalski udeleženci tečaja


tom_nepal5 tom_nepal8

Simulacija oskrbe poškodovanega padalca na                         Oskrba poškodovanega gorskega kolesarja

težko dostopni lokaciji

 

 

tom_nepal7

  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024