Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: GRS Tržič, četrtek, 28. december 2017, ogledov: 2513

OPOZORILO! Velika nevarnost snežnih plazov

28.12.2017

Nevarnost proženja snežnih plazov je VELIKA in dosega 4. stopnjo po evropski petstopenjski lestvici. To pomeni veliko možnost proženja snežnih plazov že pri manjši obremenitvi, ob določenih razmerah pa je možno tudi spontano proženje številnih manjših in ponekod tudi večjih plazov.

 

Aktualna nevarnost je posledica večje količine novozapadlega snega, ki je višino snežne odeje iz včeraj (27.12.) na danes (28.12.) dodatno odebelila za okoli 90 cm. Sneg je na delih padel na poledenelo ali trdo plast, na delih pa na mokro plast snega. Sneg se še ni sprijel s podlago, zato je velika verjetnost spontanega plazenja. Nevarna so vsa pobočja, saj je pihal močan JZ veter, ki je prenašal sneg in gradil zamete, klože in opasti.

Pod 1.200 (nekje do srednje postaje nekdanje žičnice Zelenica) je nevarnost proženja snežnih plazov 3. stopnje, višje, kjer  je ob vikendih »mravljišče« turnih smučarjev pa se nevarnost poveča na 4. stopnjo.

Pri gibanju v takih razmerah je potrebna vsa razpoložljiva zaščitna oprema in številne dodatne izkušnje ter znanja in podrobno poznavanje lokalnih razmer. Izogibajte se gibanju prek strmejših pobočij, grap in žlebov ter njihovih podnožij in zavetrnih strani vzpetin. Zadrževanje na »čistinah«, kar predstavlja večji del Zelenice, je v aktualnih razmerah lahko smrtno nevarno. Zato tam do stabilizacije razmer odsvetujemo zadrževanje, ker ob sprožitvi snežnega plazu ni varnih točk in je zaradi izpostavljenosti območja malo možnosti za varen in hiter umik.

 

Povzetek:

Stopnja nevarnosti: 4/5

Stabilnost snežne odeje: slabo stabilna

Verjetnost proženja plazov: prožitev že pri manjših obremenitvah, možno spontano proženje plazov

Priporočila: izogibanje strmim pobočjem, čistinam, grapam in žlebovom; počakajte do stabilizacije razmer in preobrazbe snežne površine

Zahtevnost reševanja v primeru nesreče: zelo zahtevno

  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024