Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, torek, 3. april 2018, ogledov: 2958

Velikonočni turni smuk s Stola

Nekako je že tradicija, da velikonočni ponedeljek izkoristimo za turni smuk. Letošnji predlog je bil Stol s severa, kar ni najlažja varianta. Tudi tokrat smo zraven povabili tržiške AO-jevce in nabralo se nas je kar 14.
Na severni strani Karavank še vedno vladajo zimske razmere. Zjutraj se zapeljemo v Rute (Bärental) in se ob Rutarskem potoku skozi Kot vpenjamo pod pobočja Stola. Odločili smo se za Janežev žleb, ki pripelje tik pod vrh Stola. Smuči zaradi strmine in poledenele podlage kmalu romajo na nahrbtnik in vsak s svojim tempom poskušamo slediti svežemu 50. letniku, Milanu.  Po dobrih dveh urah in pol vzpona občudujemo razglede na Gorenjsko in Julijske Alpe. Prekrasen dan je, malo vetroven, temperature pa prijetne. Kmalu se odločimo za spust.

Izstopni del Janeževega žleba  je poledenel in smuči  tudi pri sestopu ostanejo na nahrbtniku. Nato sledi čudovit spust po grapi, sneg je suh, podlaga pa poledenela. Večina se odsmuča nazaj do izhodišča, nekaj pa jih najde še malo volje in se ponovno povzpne do Celovške koče. Na koncu se vsi skupaj srečamo ob zasluženem pivu, na naši strani pod Ljubeljem.

Hvala Badžotu za idejo in Milanu za izvedbo (beri: gaženje)  tradicionalnega velikonočnega smuka !

Besedilo: Slavc

Fotogalerija

Avtor/ica: Slavko Rožič

Velikonočni turni smuk s Stola 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024