Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, ponedeljek, 19. avgust 2019, ogledov: 4470

Nesreča s srečnim koncem

Glede na prve informacije ob aktiviranju ni kazalo, da se bo na koncu vse dobro končalo. K temu je v veliki meri pripomogla Sreča, hiter odziv dežurne ekipe GRZS na Brniku in članov GRS Tržič.
Čas dopustov je, ura malo pred šesto popoldan. Sporočilo nam, reševalcem, pa je bilo kratko in skopo:"Reševanje na Bornovih tunelih". Na Ljubelju se zbere pet reševalcev, trije pridejo kasneje. Nekaj dodatnih informacij smo prestregli sproti, iz pogovora med helikopterjem in Regijskim centrom, vmes pa dirjamo po poti z Ljubelja proti Prevali. Tuneli so mimo, helikopter išče visoko nad nami, 5min od tunela se na koncu podaljša za še enkrat toliko in še kakšno minuto več. 

Celotne zgodbe še ne sestavimo, prioriteta je najti poškodovano osebo, ki je zdrsnila s poti v grapo. Z Elemirjem v "prostem" drsenju v nekaj minutah sestopiva dobrih 60m nižje v zaraščeno grapo. S strahom se oziram naokoli, kje in kaj bom videl. Ko jo zagledam za deblom in javim kolegu, da sem jo našel, se obrne in odzove. Uf, živa je ! Sporočiva informacijo še helikopterju, zdravniku in letalcu, ki se spustita z neba. Zdravnik, dr. Andrej Kunstelj, jo oskrbi in pripravi na transport. Vmes se trudimo s komunikacijo, punca je precej zmedena, zebe jo... V taki strmini se je že premikati zahtevno, mi pa moramo naložiti dekle v vakuumsko blazino in reševalno vrečo. Ko je vse pripravljeno, sledi še kritični del, reševalec-letalec Jože Celestina s poškodovanko mora brezhibno opraviti dvig do helikopterja, goste veje in drevesa mu nalogo še otežijo. Brez zaupanja med operaterjem na vitli, posadko in letalci take naloge ne bi bile varno izvedljive. Sledi še "dohtar", helikopter se odpelje, v zraku kar naenkrat zavlada mir.

20190816_191348
Priprava na transport (foto: Zrim)

Vmes so reševalci oskrbeli še naključnega planinca, ki je želel pomagati, pri tem pa si je poškodoval ramo. Poleg tega so iz težko prehodnega terena, skoraj 50m nad potjo rešili še dekletinega prijatelja, ki je ostal na mestu zdrsa in ni mogel sestopiti. "Velika sreča je danes spremljala to dekle ", je komentiral eden od reševalcev. Preživela je padec, zdrs in kotaljenje, več kot 100m globoko v grapo, posuto s kamenjem, skoki in podrtim drevjem. Kakšen dan jo bo še bolela glava, luknje v spominu se bodo verjetno zapolnile in dopolnile, odrgnine zacelile.

Francoza_16082019
Analiza dogodka (SarOS)

Ko smo sestavili zgodbo, smo ugotovili, da sta pri sestopu z Begunjščice čez Kalvarijo, pohodnika na planini Preval zgrešila pot. Namesto proti Ljubelju sta odšla proti zapščeni Potočnikovi planini na vzhodnih pobočjih Begunjščice. Poti nista označeni in nista planinski, dejansko je odcep s Prevale proti Ljubelju slabo označen. Ko sta ugotovila napako, se nista vrnila, ampak sta  poskušala priti s spustom po zelo zahtevnem terenu naravnost navzdol na pot Prevala-Ljubelj. Pri tem je pohodnica na zelo strmem pobočju zdrsnila. Ker se mimoidočim pohodnikom in fantu ni odzivala, so pričakovali precej slabši zaključek te avanture.

V akciji je sodelovalo osem reševalcev GRS Tržič, dežurna ekipa GRZS na Brniku in posadka SV s helikopterjem. Akcijo je vodil izkušen inštruktor GRS, Primož Štamcar.

besedilo: Slavc Rožič
fotografije: Elemir Zrim 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024