Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Andreja Jagodic, četrtek, 16. januar 2020, ogledov: 2410

Zimsko usposabljanje na območju Vrtače in Suhega ruševja

Člani Društva GRS Tržič smo v soboto, 11.1.2020, izvedli zimsko usposabljanje na območju Vrtače in Suhega ruševja.
V zgodnjem jutru smo se zbrali na Policijski postaji Tržič, kjer nam je vodja vaje podal namen in cilj vaje ter predviden potek vaje. »Scenarij« vaje je predpostavljal reševanje ponesrečenca s poškodbo noge v Ipsilon smeri vzhodne stene Vrtače in pregled plazovine na območju Suhega ruševja.

Glede na poškodbo ponesrečenca in predviden potek reševanja smo vzeli potrebno opremo in se odpravili proti Ljubelju, kjer smo si skupno opremo porazdelili in v čudovitem jutru, precej toplem za ta čas, odpravili proti Zelenici ter nadalje proti Suhemu ruševju. Tu se je sonce skrilo, oglasil se je veter, razmere so se hitro spremenile. Nadeli smo si temu primerno opremo in krenili do pod vzhodne stene Vrtače.

Tokrat je šlo za vajo in ne za reševanje, zato smo si to jutro lahko privoščili dodatni nasmeh z vzponom na vrh. Dobra fizična pripravljenost je ena od osnov gorskega reševanja, dobra volja pa je ena od osnov za dobro življenje. Torej, malo za telo, predvsem pa za dušo in nasmeh, smo šli pogledat razmere v grapi in razgled z vrha. Časa za malico ni bilo, v vznožju grape nas je čakal ponesrečenec s poškodbo noge, tako, da smo se kar hitro obrnili in sestopili do njega.

 

IMG_20200111_111103

Ponesrečenca smo spustili s t. i. »štafetnimi spusti« izpod grape Ipsilon (izven vpadnice) do izravnave na Suhem ruševju. Poškodovanega smo spuščali na nosilih TSL, sidrišča smo izdelovali s T-sidrišči (cepini). Ekipe na sidriščih in spremljevalec pri nosilih, smo se z dobro komunikacijo prek radijskih postaj, hitro (vendar ne prehitro) menjavale, delo je potekalo tekoče in usklajeno.

V drugem delu vaje smo na območju Suhega ruševja izvedli iskanje zasutih v plazu s plazovno žolno, ponovili organizacijo reševalne intervencije v snežnem plazu, iskanje s plazovno sondo, izkopavanje in prvo pomoč zasutih v plazu.
Sledil je sestop v dolino, pospravljanje opreme, analiza vaje in seveda neformalni zaključek.

besedilo:Andreja Jagodic

Fotogalerija

Zimsko usposabljanje na območju Vrtače in Suhega ruševja 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024