Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Robert Ternik, ponedeljek, 17. januar 2022, ogledov: 3848

GRS Tržič v letu 2021

Leto 2021 je bilo v Društvu gorske reševalne službe Tržič v marsičem prelomno. Kar nekaj dogodkov je krepko poseglo v delovanje našega društva, nas prizadelo, utrdilo ali kako drugače zaznamovalo.

Prvi dogodek se je zgodil konec leta 2020 s prehodom v letu 2021, ko smo morali zapustiti dolgoletne prostore na Policijski postaji Tržič. S pomočjo Občine Tržič in URSZR smo dobili nove prostore v Pristavi, v bivšem objektu Komunale. Prazne prostore smo zasilno uredili, ter jih v nadaljevanju leta kar spodobno opremili. K opremljanju je pripomogla URSZR, ter nekaj donatorjev, katerim se za prispevek zahvaljujemo. Še vedno imamo nekaj želja in odprtih projektov, ki nam bodo izziv v letošnjem in prihodnjih letih. (http://www.grs-trzic.si/novice.php?pid=509)

Februarja se je zgodil Storžič. Tragedija kot je že dolgo ni bilo. V dveh zaporednih nesrečah so umrli trije alpinisti. Med njimi žal tudi naš član in prijatelj, dolgoletni reševalec, bivši predsednik društva, bivši podpredsednik GRZS, inštruktor in še bi lahko naštevali, Slavko Rožič. (http://www.grs-trzic.si/novice.php?pid=510)

Storžič je marca vzel še življenje turne smučarke in julija življenje planinca.

Konec marca so kar štirje naši člani in sicer Janez Primožič, Elemir Zrim, Robert Kralj in Matjaž Kos prejeli priznanje Zlati znak Civilne zaščite, ki so ga prejeli za njihov dolgoleten prispevek in izjemne zasluge v sistemu zaščite in reševanja. Zaradi Covid ukrepov so bila priznanja prejemnikom izročena v prostorih GRS Tržič, brez svečane proslave in medijskega pompa. Vsem prejemnikom še enkrat iskrene čestitke. (https://www.gov.si/novice/2021-03-22-1-marec-dan-civilne-zascite/)

V letu 2021 smo žal izgubili tudi dva "upokojena" člana. Junija nas je po hudi bolezni zapustil alpinist, reševalec in himalajec Dušan Srečnik – Zobač (https://www.gore-ljudje.si/Kategorije/Novosti/v-slovo-7). Sredi decembra pa nas je šokirala novica, da je pri nesrečnem padcu v Jelendolu umrl alpinist, planinec in reševalec Peter Rožič (https://www.gore-ljudje.si/Kategorije/Informacije/peter-ro%C5%BEi%C4%8D-1954-2021).

V delovanje društva v letu 2021 je posegel tudi Covid. Naša vsakotedenska druženja in nekatere vaje smo morali zaradi upoštevanja ukrepov in preprečevanja širjenja okužbe morali omejiti ali odpovedati. Kljub temu smo uspeli izvesti letno in zimsko obnovitveno usposabljanje za ohranitev licence gorskih reševalcev.

Zadnji mejnik našega društva v letu 2021 je bilo število posredovanj oz. akcij, za katere smo bili aktivirani s strani Regijskega centra za obveščanje Kranj. ReCO nas je aktiviral namreč kar v 41 primerih. Pri tem smo pomagali 24 poškodovanim ter 16 nepoškodovanim osebam, kar šestim (6) osebam pa žal ni bilo več pomoči. Da je bilo število akcij res rekordno navajamo, da smo leto 2020 zaključili z 20 posredovanji. Pred tem smo le trikrat dosegli tri desetice in sicer v letu 2017 (34), v letu 2012 (33) in v letu 2015 (30). (https://www.grzs.si/resevanje/statistika-nesrec/)

 


Fotogalerija

Avtor/ica: GRS Tržič

GRS Tržič v letu 2021 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024