Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Prikazano: 281 - 300 od 485 zapisov
Stran  <<   <   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25 
14. 6. 2010, Nekaj napotkov za gibanje v gorah
 
pred poletno planinsko sezono:
http://www.gore-ljudje.net/novosti/56454/#19700101010000
30. 5. 2010, Švicarski reševalci postavljajo nove meje
 


Z novicami o vse višjih reševanjih s helikopterjem v Himalaji se vse več ljudi zaveda, da se bo s tem spremenil tudi pogled in pristop k "pravemu" plezanju v Himalaji.  Na povezavi   http://www.bergrettung.at/News-Detail.256.0.html?&cHash=b9691ee0fe&tx_ttnews[backPid]=255&tx_ttnews[tt_news]=1535  si lahko preberete zanimiv intervju s pilotom posadke Air Zermatt o njegovih pogledih na ta reševanja. 
rettung

http://www.fishtailair.com/news.php
19. 5. 2010, Tehnična vaja v Plotu
 
 vaja_plot_2010 plot_stena


V torek , 19.5.2010 je bila izvedena tehnična vaja v steni Plota nad Zelenico. Vaja je bila zahtevna tako po reševalni kot po organizacijski plati , vodil pa jo je inštruktor Sašo Rožič.

 

3. 5. 2010, XL. Valentin Gletscherlauf
 
 z uradne strani tekmovanja: http://www.bergrettung-koetschach.at/vgl/vgl-2010 

 novica objavljena tudi na : http://www.grzs.si/?MenuID=1&NewsID=909 


Tržič I. je osvojil 5. mesto , Tržič II. pa 55. Rezultata sta lepa in usklajena -:)
28. 4. 2010, vaja - izdelava žičnice
  13.4.2010
v Dovžanovi soteski smo na popoldanski vaji preizkusili izdelavo žičnice za premoščanje sotesk s pomočjo vrvne tehnike.
vaja_zicnica_2010
 
fotogalerija=>
28. 4. 2010, Koflerjev memorial - Vrata
  25.4.2010 smo se udeležili tradicionalnega turnega smuka v Vratih.
več o tekmovanju =>

Tržiški ekipi sta "zasedli" 19. in 24. mesto.
koflerjev_mem_2010_2
21. 4. 2010, čistilna akcija
 

V akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu so sodelovali tudi tržiški gorski reševalci:
 
cistilna_akcija_2
cistilna_akcija_3
   
cistilna_akcija_6

www.ocistimo.si

19. 4. 2010, Sprememba v vodstvu GRZS
 

Redni letni zbor reševalcev 2010

GRZS: Novi predsednik je Igor Potočnik


Slovenski gorski reševalci smo 17. aprila 2010, na zboru reševalcev v Domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici izvolili novo vodstvo in potrdili predlagane spremembe statuta. Nov predsednik GRZS je postal Igor Potočnik, dosedanji predsednik Komisije za reševanje iz plazov GRZS. Podpredsednika GRZS sta postala Franc Miš in Slavko Rožič. Izvolili smo tudi nov nadzorni odbor, disciplinsko razsodišče.
Mandatna doba voljenih organov je štiri leta.

Na zboru so bili podani in potrjeni tudi standardna letna poročila in plani dela za tekoče leto.


16. 4. 2010, Tirolka
 


Zagotovo največkrat ovekovečena žičnica je sestop z Lost Arrow Spire v Yosemitih
6. 4. 2010, popoldanska vaja - Ljubelj
  Prva vaja v sklopu letnega izobraževanja je bila 6.4.2010 na Ljubelju .
Osvežili smo znanje o vrvni tehniki , sidriščih in delu v stenski reševalni akciji.

In če spet uporabim naslov prejšnje teme - je tudi pri tehniki GRS čas za razmislek in priložnost za kakšno spremembo ?

Kdo ve kaj bo prinesel 17. april....


26. 3. 2010, Čas za razmislek – kaj nam prinaša prihodnost ?
 

 

Letošnjo zimo si bomo zagotovo zapomnili po plazovih in žal sedmih mrtvih v naših gorah. Veliko smo govorili in opozarjali o uporabi primerne opreme, predvsem smo priporočali ( in še vedno ! ) uporabo lavinskih žoln,sond, lopat ,  nahrbtnikov z napihljivimi vrečami in k treznim odločitvam.

Razmišljanje me je napeljalo k raziskovanju o tem,  kaj nam prinaša prihodnost.  V strokovni javnosti predvsem alpskih dežel še ni popolnoma jasno , kam bo šel razvoj problematike iskanja  zasutih v plazu. V uporabi naj bi bilo  100 000 lavinskih žoln ( podatek OBRD ?  ). Glede na vse udeležence v gorah širom po svetu zelo malo. Nekoliko boljša je opremljenost z Recco pasivnimi reflektorji. Isti vir navaja, da se uporablja  v opremo in oblačila vgrajenih 6 milijonov reflektorjev. Boljše kot pri žolnah. Podatki  kažejo, da je vsaj v bližini urejenih smučišč zelo malo smučarjev  ( v uporabi je izraz variantni smučarji ) opremljenih s katero od specifičnih naprav, ki omogočajo lociranje v primeru zasutja v plazu. Seveda pa so praktično vsi lastniki mobilnih telefonov.  Na podlagi teh izkušenj in dejstev se reševalci širom po svetu srečujejo z enakim problemom: kako najhitreje najti zasutega v primeru nesreče ?

 

22. 3. 2010, Sistematično do cilja
 
V torek , 23.3.2010 bo v času sestanka predavanje o sistematičnem pristopu na reševalnih akcijah v plazu.

V pomoč nam bo učni DVD Tirolske GRS "Rasterfandhung im Schnee". Uvod Tirolcev je dovolj zgovoren: " zbrali smo izkušnje več kot 1000 reševalnih akcij in jih posredujemo naprej...."

mit_system_zum_ziel

Vabljeni v čim večjem številu.
16. 3. 2010, Gorski reševalci le v manj tvegane akcije
 

14. 03. 2010

torek, 16. marec 2010,

Nedelo - Po svetu : Smučarjem in plezalcem, ujetim pod snežnimi plazovi v italijanskih Alpah, grozi, da bodo zaradi lastne nepazljivosti ostali prepuščeni samim sebi.

Tamkajšnje reševalne ekipe, v vrstah katerih je zaradi pogostih nevarnih reševanj čedalje več žrtev, imajo namreč dovolj neodgovornih adrenalinskih odvisnikov.


3. 3. 2010, Na poti do reševalca
 
Pretekli teden je bil na Jezerskem predzadnji korak generacije 2009/2010 pri usposabljanju za pridobitev naziva gorski reševalec. V tej generaciji je tudi naš član, Miha Lovrenčak, ki mu želimo uspešno opravljanje izpitov pred strogo komisijo GRZS !

fotogalerija =>
22. 2. 2010, Norveška metoda - teoretično
  Diagram sil prostega bloka snega na pobočju ali kdaj se bo splazilo pobočje?
14. 2. 2010, Snežni plaz na Zelenici 13.2.2010
 
Malo pred 12 uro je prišlo sporočilo z Zelenice, da je snežni plaz zasul planinca.

Člani GRS Tržič smo bili o nesreči obveščeni takoj s Centra za obveščanje 112 (preko pozivnikov in gsm telefonov) in odšli proti mestu nesreče.
V neposredni bližini nesreče (na smučišču RTC Zelenica dežurno reševalno službo opravljajo člani GRS Tržič) je bil reševalec, ki je bil že v nekaj minutah na kraju nesreče. Celotno plazovino so takoj preiskali s plazovnimi žolnami, a na žalost niso našli signala (ponesrečeni na sebi ni imel plazovne žolne). Naključno prisotni smučarji, planinci in reševalci so takoj poskušali najti zasutega (uporabili so smučarske palice, sonde ki so na smučišču Zelenica, smuči,..)
S prihodom gorskih reševalcev in gorskih reševalcev - vodnikov lavinskih psov se je takoj pričelo z organiziranim iskanjem-sondiranjem plazovine in iskanjem s psi.

grs_akcija

Ponesrečeni se je peš (na nahrbtniku je imel pripeto snežno desko) vzpenjal po servisni cesti smučišča s srednje postaje žičnice proti koči na Zelenici. Na višini približno 1500 m se je nad njim (izpod skalnega pomola Spodnji plot - napačno poimenovano  tudi Triangel; naklonina nad 45 stopinj, JV pobočje) spontano sprožil snežni plaz, ki je po strmem pobočju zgrmel do in preko ceste po kateri je hodil ponesrečeni.


Pri iskanju ponesrečenega je bilo udeleženih 70 gorskih reševalcev, od tega dva zdravnika, devet vodnikov lavinskih psov. Takoj ko so bile znane razsežnosti plazu in podrobnejši podatki o nesreči so bili poleg tržiških gorskih reševalcev aktivirani tudi gorski reševalci sosednjih društev GRS Kranj in Radovljica ter Kamnik . V akcijo se je vključil tudi helikopter SV, ki je opravljal naloge transporta reševalcev z Ljubelja na Zelenico.


Nekaj minut pred 15 uro so reševalci,  ki so sondirali plazovino našli zasutega, zraven sta bila takoj prisotna tudi zdravnika-gorska reševalca z vso potrebno medicinsko opremo za reanimacijo, zasutemu pa na žalost ni bilo več pomoči.

Ponesrečenca smo nato klasično z akijem prepeljali do Ljubelja.

2. 2. 2010, Turnosmučarsko tekmovanje - Ljubelj - Korošica 7.2.2010
 


Zahteven rally je uspešno za nami, končal se je brez večjih poškodb za tekmovalce (z nekaj praskami), precej padci, težavami z opremo (psi), zanimivo  tekmo v tekmovalni in rekreativni kategoriji in na koncu še z zmago tržičana (Tomaž Soklič).

Zaradi varnostnih razlogov (novozapadli sneg dan pred tekmo) je bila tekma za en dan prestavljena in deloma spremenjena-skrajšana proga.
 
HVALA VSEM KI STE KAKORKOLI POMAGALI PRI PRIPRAVI IN IZVEDBI TEKME ALI PA SODELOVALI KOT TEKMOVALCI !!!!


Rezultati-zmagovalci:
Pokal Slovenije:
moški- Tomaž Soklič
ženske- Jana Marinko
mladinci- Žan Karničar

Rekreativna tekma/pari, na srednji čas- Franci Soklič & Primož Soklič

ostali rezultati:
pdf rezultati_rally_2010 =>>

Fotogalerija=>=>
rally_2010_575
Matjaž Mikloša in Tomaž Soklič pri vzponu na Grunt (foto Vili Vogelnik)

ostale slike:
Fotogalerija 2 =>>
 
http://picasaweb.google.si/tom.gsm/TSTekmaLjubelj_Korosica_2010?authkey=Gv1sRgCPGjpryHxN7BdA&feat=email#

Vtisi udeleženca tekme-člana ŠAO:
http://www.saleskiao.com/node/272


1. 2. 2010, Tečaj turnega smučanja v Dolgi njivi 29.1.2010 do 31.1.2010
  "Bilo je lepo, imeli smo se super in še enkrat vsa pohvala fantom iz GRS Tržič, ki so zadevo odlično organizirali in speljali."

To je le en od komentarjev udeleženca začetnega tečaja turnega smučanja, na katerem so se udeleženci spoznali z osnovami in posebnostmi gibanja v zahtevnem gorskem svetu. Gre za preventivno dejavnost, s katero skušamo v GRS Tržič osvestiti vse začetnike in jim podati minimalne napotke za varnejše gibanje na smučeh po zasneženih hribih in gorah.

Zdaj, ko so psi lepo pravilno zloženi in posušeni v omari in smuči v kotu, ne vem, kaj je bilo boljše ... to, da (vsaj približno) vem, kaj za vraga je norveška metoda, pa kritična plast, pa sondiranje, pa da žolna ni (samo) ptič? ali to, da sem na lastni koži občutila, kako te lahko veter v bregu meče sem in tja, pa kako zelo zebe, če si uro ali dve na minus sedemnajst (lavinskih psov, ki so tam istočasno kot ti, pa nič!)? ali to, kako prideš kot srna navzgor v strm breg, po svoji gazi, kljub snegu do pasu, z neprevečštorastim obratom okrog konic za povrh? ali tisto, kako se pri smuki spretno izogneš kakšni smreki, napihanemu snegu in posledično akrobatskemu padcu? ... ali večerna predavanja s kupom zlata vrednih informacij iz prve roke? ... ali odlična družba? ... ali Matejini kulinarični presežki na planšariji? ... hmmm, bilo je o-d-l-i-č-n-o-!

Hvaaaaala za ves trud, pa srečno v soboto na Korošici :)

Živa

27. 1. 2010, Izobraževanje lavincev na Vršiču
 

Komisija za reševanje iz plazov GRZS je od 21.-24.1.2010 pripravila in izvedla zimsko usposabljanje vodnikov reševalnih psov na temo : ISKANJE POGREŠANIH OSEB v zimskih razmerah
lavinci_vrsic_2010_2

Zbor je bil v Erjavčevi koči na Vršiču, po razdelitvi vodnikov reševalnih psov v skupine , je sledil odhod na teren, kjer so bile izvedene in opravljene naslednje vaje:

11. 1. 2010, LED svetloba ( www.ebatt.si )
 
SVETLOBA

Glede na mite človeštva in verska verovanja je bog ločil svetlobo od teme. V današnjem času, ko napravam kraljuje mikroelektronika, človeštvo ločuje svetlobo od ognja.

 

 

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Najbolj brane novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2023