Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Prikazano: 321 - 340 od 491 zapisov
Stran  <<   <   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25 
13. 9. 2009, Kolesarska tekma-vzpon na Šijo
  Tretji kolesarski vzpon na Šijo je uspel. Sedemnajst tekmovalcev in ostalo spremstvo pa zadovoljni.
Organizacija odlična še boljši pa kuharici!
2. 9. 2009, zašla pri spustu s Storžiča
  Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje:
Bilten dogodkov dne 1.9.2009:


Ob 13.58 so reševalci Postaje GRS Tržič posredovali na poti iz Storžiča, kjer je pri spustu zašla planinka. Planinko so nepoškodovano pospremili v dolino.
26. 8. 2009, Dve nezgodi na Košuti v zadnjem tednu
  Na vzhodnem delu Košute so se letos zgodile že tri nezgode. Zadnja v sredo, 26.8....
9. 8. 2009, Dve intervenciji ta konec tedna
  V soboto 8.8.09 popoldan  si je planinka pri sestopu s Storžiča na Škarjevem robu poškodovala koleno.  Ekipa GRS Tržič je poškodovanko prenesla do primernega mesta na grebenu, kjer jo je prevzela dežurna ekipa GRS in helikopter SV.
Kljub času dopustov se je zbralo 13 reševalcev , pohvala pa gre tudi pripravnikom, ki zelo aktivno in v velikem številu sodelujejo  pri reševalnem delu GRS Tržič.
akcija_storzic_010

akcija_storzic_012
več slik =>

V nedeljo 9.8.09 ob 15:30 smo dobili obvestilo z boroveljske policije , da je bilo preko njihovega omrežja na št. 112 zaprošeno za pomoč. Slovenski planinski par v zrelih letih je obtičal pri vremenski postaji tik pod sedlom Triangla. Ne vesta kako in  kam naprej, poti ne najdeta oz.nista prepričana o pravilnosti nadaljevanja.
Po dogovoru med PP Tržič in Policijo Borovlje je posredovala GRS Tržič, saj se z vozilom da pripeljati praktično do vrha vlečnice Triangel.
 Nepoškodovana, ampak rahlo utrujena smo ju reševalci pospremili do vozila in prepeljali na ljubeljski plato.

To je letos že enajsto posredovanje DGRS Tržič.
9. 8. 2009, čevlji - delilnik
 


9. 8. 2009, Skupna tura Bernina
  urnik je sledeč:

Odhod v četrtek ob 04.00 iz Tržiča,
Prihod v Pontresino, kjer parkiramo vozila (plačilo) približno ob 12.00,
Od tam peš do koče Tschierva, kjer spimo,
Petek odhod iz koče ob 04.00 ali po dogovoru glede na urnik v koči
od 11.00 do 12.00 predviden vrh 
okrog 14.00 koča Marco e Rosa, kjer je manjši počitek,
Potem je še 4-5 ur sestopa (potrebno se je tudi dvigniti za cca 200 m) do koče Diavolezza, kjer prespimo.
V soboto sestopimo lahko peš 2 uri ali z gondolo.
Ker so cene napisane v švicarskih frankih (spanje 35, večerja 25 chf, ki jo v kadnji koči naročite sami) vzemite nekaj frankov.
Za več informacij me pa pokličite 040572267.
LP Janez
3. 8. 2009, Poškodba planinca na Bornovi poti
  V soboto 1.avgusta popoldan se je poškodoval planinec pri vračanju s planine Preval proti Ljubelju. Na sicer udobni poti se je verjetno spotaknil in padel deset metrov pod stezo.


26. 7. 2009, 26.7.2009: 2-krat posredovanje na Zelenici
  img_1252_pogled_na_pot_proti_zelenici


12. 7. 2009, Košutnikov Turn - zdrs planinke
  nedelja, 12.07.2009
Planinka je na sestopu s Košutnikovega Turna po poti v Zgornjo Dolgo njivo zdrsnila s poti v grapo. Najdena je bila 300m nižje na melišču ob izteku grape.
Takoj je bila aktivirana dežurna helikopterska ekipa GRS na Brniku, v intervencijo so se vključili tudi štirje reševalci GRS Tržič, ki so se nahajali pri koči v Dolgi njivi. Reševalci so z mesta zdrsa pospremili do koče preostale v skupini, dva reševalca pa sta se po strmi grapi s pomočjo vrvi spustita do skoka nad meliščem in pobrala najdene predmete.
Medtem je ekipa v helikopterju locirala ponesrečenko. Kljub hitremu posredovanju reševalcev je planinka zaradi poškodb umrla na kraju nesreče. 


pleivec_-_pot_2 

mesto2

12. 7. 2009, Križ na gori
  11.07.2009
Kot smo obljubili spomladi, ko smo ugotovili, da je križ žrtvam plazu pod Škarjevim robom v Storžiču januarja polomil plaz, smo tudi storili.
Po zaslugi naših ,,šlosarjev'' Čopka in Hvačmana križ od danes dalje zopet stoji na svojem častnem mestu v spomin na žrtve plazu leta 1937.


postavitev_kriza

več slik =>

Stražar nad dolino =>
12. 7. 2009, Jančmanova klopca (11.07.2009)
  Zelenica naša je edinstvena
in stena njena kozorogova ...

Društvo ljubiteljev praženega krompirja je dalo pobudo in postavilo ne daleč od srednje postaje žičnice na Zelenici z lepim razgledom na Košuto lično izdelano
masivno klop in mizo v spomin na njihovega in našega (GRS Tržič) člana Jankota Jermana. Zasavski leseni rogisti so z svojimi nenavadnimi glasbili naznanili spominsko srečanje, ki ga je vodil Jankov prijatelj Drago Bulc. Janez Kavar je nanizal kar nekaj dogodkov iz njegovega življenja,predvsm takih po katerih se ga vsi spominjamo.
Kot je dejal govornik iz vrst ,,Krompirjevcev'' je Janko z jezikom znal udariti kot strela, a tudi pomoči potrebnim ni nikoli odrekel.
Srečanje smo zaključili v njegovem stilu pri veliki ponvi praženega
krompirja in tudi za grlo namazat se je kaj našlo.

lp
Peter
jancmanova_klopca


fotogalerijaveč slik = >
Janko Jerman =>

20. 6. 2009, V sredo zadnji sestanek pred sezono
  Pred začetkom poletja bo v sredo, 24.6.2009 zadnji sestanek pred dopusti.

spisek najdete v rubriki GRS zaupno.


11. 6. 2009, Zgodba o Storžiču - blog
 
storzic10_6
22. 5. 2009, Posvet o zvezah
  POSVET O ZVEZAH V GRZ SLOVENIJE

Kraj: Dom pod Storžičem, Dne 23.5.2009

Dnevni red:

Ura   Aktivnost
 9:00 Zbor udeležencev posveta  
9:15   Predstavitev tem in potek posveta  
Teme:  Novosti na področju radijskih komunikacij:
  - Kompas Telekomunikacije d.o.o.,  
  - Motorola digitalni radio DMR,
  - CeoTronics audio pribor (slušalke, mikrofoni,…)  
   
   Razprava na temo vizija razvoja zvez v GRZS :
  - nova oprema
  - nove tehnologije,
  - usposabljanje članov 
  - sodelovanje z ostalimi organizacijami, … 
  Možnost praktičnega preizkusa slušalk in laringofona za radijske postaje Motorola GP388 na terenu  
  Razno 
 12:00 Kosilo in zaključek posveta  
   
Informacije: Primož Rožič (gsm 041 706 521)

Vabljeni !

21. 5. 2009, dežurstvo - tek na Kamnek
 
v soboto 16.5. so od 7 do 17 ure zagnani tekači/planinci  tekli, hodili,.. na Kamnek.
prireditev "10 ur Kamneka"  je organiziralo Planinsko društvo Tržič, člani GRS Tržič pa smo poskrbeli za zavarovanje oz. prvo pomoč (ki pa je udeleženci k sreči niso potrebovali).
10_ur_kamneka_0169
Absolutna zmagovalka je bila Teja Femc, ki ji je uspelo v dobrih 9 urah in pol kar 15-krat priti z gradu na Kamnek in nazaj dol,
zmagovalci pa sevede tudi vsi ostali sodelujoči, ki so vztrajali in osvojili vrh 15,14,12,10,7,4,.. - krat.

10_ur_kamneka_0166
rezultati in slike na =>
15. 5. 2009, Tehnična vaja Bela peč
  V sredo je bila v Beli peči nad Lomom izvedena zahtevna tehnična vaja stenskega reševanja. Kljub skopim začetnim informacijam je vaja- intervencija hitro stekla in bila zaključena v treh urah. Inštruktorji - pripravljalci vaje so poskrbeli tudi za ustrezen vremenski intermezzo s sodro in grmenjem.

Na vaji smo preverili usposobljenost moštva, ustreznost opreme in postopkov. Poleg tega smo testirali še slušalke za radijsko postajo Motorola, ki nam jih je za testiranje posodilo podjetje Telekom Komunikacije iz Ljubljane. 

vaja_bela_pec_20090513_0443
4. 5. 2009, Stražar nad dolino
 
Takrat ko zapade vaše pečine, vaše grebene ,                      
več metrov,na debelo snega,
takrat ste strašne in gorje ljubitelju gora,
kadar zaide med ledenike ali med plazove gora.

(dnevnik Jakoba Ledererja iz leta 1937 ) 


Na sončni velikonočni ponedeljek 29. marca 1937 je v snežnem plazu na pobočju Škarjevega roba na severni strani Storžiča ugasnilo devet mladih življenj.
Kmalu po tragični nesreči so na pobočju pod Škarjevim robom postavili spominsko obeležje, križ na kamnitem podstavku s spominsko ploščo.  

Z leti je dogodek počasi zbledel. Spomin na tragedijo v snežnem plazu se je vse bolj izgubljal. Križ so večkrat odnesli plazovi, tako da ga že vrsto let sploh ni bilo več.Kamniti podstavek je začel razpadati, spominska plošča je odpadla in je bila le še naslonjena na podstavek. Dostopne poti so se zarasle, spomenik so obiskovali redki posamezniki, ki so zanj vedeli.

 
kriz_na_gori_4
 Nesreča mladih smučarskih zanesenjakov je bila glavni povod za ustanovitev reševalnega odseka(GRS Tržič) pri Tržiški podružnici Slovenskega planinskega društva.  

Ena izmed nalog ob praznovanju sedemdeset letnice teh dogodkov je bila tudi obnova spomenika. Z veliko vnemo smo se lotili dela in leta 2007 ob sedemdeset letnici tragedije  delo tudi končali na veliko zadovoljstvo  svojcev ponesrečenih in edinega še živečega, ki se je kljub poškodbam takrat rešil iz plazu Janeza Maliya (kljub visoki starosti še vedno zahaja v gore in smuča).

Ko sem se 17. januarja letos peljal po Lomski dolini proti Storžiču se mi je ob pogledu na velik snežni kanal v pobočju Škarjevega roba pojavilo vprašanje kaj je s spominskim obeležjem. Snežne padavine in nato odjuga  v začetku januarja so pustile svoje sledi, kjer se poleti od planinske poti odcepi stezica proti tržiškemu bivaku v steni in proti križu se je začel globok snežen jarek vse do pobočja Škarjevega roba. Višje sem se vzpenjal bol je bilo jasno, da tudi obeležju ni prizanesel. Le manjša snežena izboklina je kazala, kje bi moral biti križ. Obeležje je postavljeno na poraščenem robu nad grapo, ki prav tu  nekoliko zavije in velika količina snega je izbrala bližnjico prav tam čez. Iz snežnega kupa je štrlel le majhen del svetle kovine. Odkopal sem toliko, da sem videl, če je plošča še na mestu,kajti vaze in kamnitih rogljev ni več, križ  je pripognjen in močno deformiran.
dsc_3642
                                 
2. maja sem zopet pod ostenjem Storžiča. Sledi plazov so še večje in segajo skoraj do doline. Po od plazov zasuti grapi se povzpnem do vzpetine, kjer stoji spominsko obeležje. Na kamnitem podstavku manjkajo kamniti roglji in  vaza, ki smo jo med obnovo našli nekaj sto metrov niže in jo vrnili na svoje mesto. Križ iz nerjavečega jekla je ves zverižen pripognjen k tlom tik nad vpetjem. Narejen je tako da se ga da odviti a zaradi zadnjih milejših zim in poraščenosti pobočja nad njim tega žal nismo storili. Ob sedemdeset letnici nesreče smo svojcem obljubili ,da bomo skrbeli za obeležje, ki spominja na tragedijo zato bomo poškodbe sanirali in držali besedo. Obeležje je toliko odmaknjeno od ustaljenih planinskih poti, da nikogar ne moti. Obiskujejo pa ga tisti ,ki jim nekaj pomeni.
img_1325

 več slik =>

Vračam se po drugi poti, prečim na plaz pod steno, kjer se začenja Kramarjeva smer. Ob večji skali prižgem svečo za Filipa, Janeza, brata Mira in vse druge, droben plamenček za tiste, ki jim ni bilo dano da bi se sami vrnili iz kraljestva Storžiča.

Peter Rožič

3. 5. 2009, 39. Valentin Gletcherlauf
  einladungvgl09
27. 4. 2009, Posredovanje pod Bistriško planino
  26.04.2009
Klic Centra 112 malo čez poldne. Imate poškodovanko na poti med Bistrico in Bistriško planino.

bistriska
24. 4. 2009, Reševanje padalcev z dreves - Ljubelj
  V sredo je bila v čudovitem vremenu izvedena vaja reševanja padalcev z dreves. Člani so ponovili uporabo sredstev za vzpenjanje na drevesa ( zadirači, zanke ) in izvedli simulacijo težjega reševanja v primeru, da je padalec razpet med dve drevesi.

Naslednja vaja 6.5.2009

dsc_1155
 

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Najbolj brane novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024